Marifonie

Marifonie

Het hoofddoel van een marifoon is het verhogen van de veiligheid.
Het grote voordeel van de marifoon is dat, in tegenstelling tot de mobiele telefoon, een groot aantal zenders/ontvangers tegelijkertijd kan worden bereikt. Met een marifoon hoort iedereen in uw omgeving wat er aan de hand is. In noodsituaties is dat een enorm voordeel ten opzichte van de mobiele telefoon. Ook bij het zoeken van een ligplaats in een jachthaven is de marifoon een handig hulpmiddel. Steeds meer sluis- en brugwachters verwachten dat u de marifoon uitluistert.

Om een marifoon aan boord te mogen installeren heeft u een vergunning nodig van het Agentschap Telecom. Bovendien dient er op een schip met een marifoon tenminste één persoon in het bezit zijn van het Basiscertificaat Marifonie.

Cursus Marifonie

Voor het behalen van het Basiscertificaat Marifonie dient u een examen af te leggen en kunt u het beste een cursus volgen omdat deze met de laatste exameneisen worden bijgewerkt en met praktische oefeningen verder gaan dan alleen de theorie.

Belangrijk is dat u de cursus niet ziet als vervanging van zelfstudie. Naast het volgen van de cursus dient u rekening te houden met circa 3 uur zelfstudie per week en een dag voorbereiding voor het examen.

Dit kan met het ANWB cursusboek Marifonie, het eerste deel van het boek, te koop in de meeste watersportwinkels of te bestellen bij inschrijving voor de cursus.

Examen

  • In de cursus is het examen niet inbegrepen.
  • Het plannen van het examen dient u zelf te doen. Dit kan via www.cbr.nl

Ons advies is om het examen z.s.m. na afloop van de cursus in te plannen.

Het examen bestaat uit 30 multiple choice vragen. De 30 vragen leveren in totaal 50 waarderingspunten op. U bent geslaagd bij 35 punten of meer. U heeft 1 uur de tijd om het examen af te leggen. De ervaring van andere cursisten is dat dit ruim voldoende is.

Slagingspercentage

Het landelijke slagingspercentage is ongeveer 75%. Na het volgen van een cursus ligt het slagingspercentage rond de 95%.